- Written by Maaike Boonstra
Wegwijs in het regionaal hulpaanbod
Tijdig de juiste hulp vinden en krijgen is belangrijk. Bekijk Kzitermee.be en vind de hulp die je zoekt, voor jezelf of iemand anders! Deze website helpt gericht zoeken in het aanbod, want er zijn heel wat organisaties voor preventie en zorg voor geestelijke gezondheid
Logo Kempen heeft verschillende materialen die kunnen gebruikt worden om cliënten en hun naasten te informeren over een specifiek type van hulpaanbod in de regio. Een handig hulpmiddel voor huisartsen, OCMW’s, gezondheidswerkers, hulpverleners, dienstencentra, welzijnsorganisaties, zorginstellingen,…
Bekijk hier welke materialen u gratis kan bestellen/downloaden
Logo Kempen heeft ism Netwerk GGZ Kempen ook een handig overzicht gemaakt van alle laagdrempelige, toegankelijke initiatieven voor volwassenen die kunnen bijdragen aan dat goed gevoel. De initiatieven zijn voor iedereen toegankelijk, in het bijzonder voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Onderstaande stroomdiagrammen brengen de aangewezen instroomkanalen in kaart voor mensen met een ernstige psychiatrische problematiek in Netwerk GGZ Kempen.
AMT
Het aanmeldingsteam (AMT) is een gecentraliseerd kenniscentrum m.b.t de zorg voor personen vanaf 18 jaar met een psychische kwetsbaarheid in het arrondissement Turnhout. Samen met de verwijzer zoekt de AMT-medewerker naar de meest geschikte manier om de hulpvraag te beantwoorden. Dit kan zich vertalen in een advies, screening, indicatiestelling, verdere oriëntering en kortdurende ambulante begeleiding in specifieke crisissituaties. Verwijzers kunnen telefonisch contact opnemen op het nummer 014 57 91 00.
Het aanmeldpunt (AMP) GGZ voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar is een samenwerking tussen CGG Kempen en de zorgprogramma’s Mobiel Care en Connect van PANGG 0-18, regio Kempen. Verwijzers kunnen er terecht voor advies over GGZ-hulpverlening en voor aanmeldingen voor ambulante en/of mobiele ggz-hulp op het nummer 014/97 00 67. Ze zijn bereikbaar op: maandag en dinsdag van 13u tot 16u – woensdag van 9u tot 12u – donderdag van 13u tot 16u – vrijdag van 9u tot 12u.
Woonzorgloket
Wegwijzer voor vragen rond GGZ woonvormen
Hoe belangrijke naasten informeren of betrekken in de zorg? Laat je hier inspireren:
- Familiereflex: De familiereflex biedt hulpverleners handvatten om families van zorggebruikers meer te ondersteunen, betrekken en erkennen als partner in zorg.
- Het familieleerplatform: via dit platform verspreiden ze een brede waaier aan kennis en methodieken in verband met het welzijn van familieleden en naastbetrokkenen.
- Deze online vormingssessies kunnen (gratis) door individuele medewerkers of teams gevolgd worden om aan de slag te gaan met de familiereflex.
- Toolbox
- Met deze brochure wil het familieplatform bijdragen aan een GGZ mét een familiebeleid, naastbetrokkenen informeren en samenwerking aanmoedigen.
- Workshop: praktijkgerichte en interactieve workshop rond beroepsgeheim kan aangevraagd worden bij Similes via Greet.Pauwels@Similes.be
- Familie-praktijk.be: een gids voor zorgprofessionals met goede praktijken en methodieken, deze vormt een leidraad voor een familiebetrokken geestelijke gezondheidszorg.
- Kindreflex: De Kindreflex stimuleert professionals om met hun volwassen cliënten een gesprek te voeren over het thema ouderschap. De Kindreflex helpt professionals verontrustende gezinssituaties te detecteren en de veiligheid zo snel mogelijk te herstellen.
- Visietekst ‘familieparticipatie’ Netwerk GGZ Kempen
Het vinden van een geschikte psycholoog, psychotherapeut of psychiater is niet altijd even vanzelfsprekend. Er zijn een aantal kanalen die gebruikt kunnen worden. Hieronder vindt u een beknopt overzicht.
Vind een therapeut
Zoek je hulp ifv middelengebruik?
Bij het Medisch Sociaal Opvangcentrum Kempen (MSOC) biedt medische, psychologische en sociale begeleiding aan gebruikers van illegale drugs die het gevoel hebben nergens meer terecht te kunnen voor hulp. Ook het aanbieden van vervangmedicatie voor heroïnegebruik is een belangrijk deel van de MSOC-werking. Aanvragen kunnen via het telefoonnummer 014 22 66 50, via info@msockempen.be of via de website.
Bundeling van tools terug te vinden op deze website
- Overzicht herstelgerichte tools
- Overzicht tools en methodieken suïcidepreventie (VLESP)
- Samenwerkingsmodel zorg en werk: een methodiek die de kansen op een professionele re-integratie van cliënten met een psychische kwetsbaarheid verhoogt.
-
Maak-er-werk-van! Met behulp van deze brochure maak je zelf de keuze over wat je vertelt in sollicitaties over je psychische kwetsbaarheid.
- Dit overzicht van alle begeleidingsvormen rond arbeid kan je als cliënt of zorgverlener helpen om te zien welke begeleiding i.v.m. arbeid het meest aangewezen is.
- Checklist levensdomeinen ifv voorbereiding naar zelfstandig wonen.
- Infobundel voor partnerorganisaties rond ervaringsdeskundigheid: deze bundel geeft de essentie weer van het werken met ervaringsdeskundigen binnen een team of organisatie, gebaseerd op praktijkervaringen uit de regio.
- Overzicht dagbesteding in de regio
Wegwijs naar andere netwerken
- Netwerk voor jongeren: PANGG 0-18
- Netwerk regio Antwerpen en Voor- en Noorderkempen: Netwerk SaRA
- Netwerk regio Mechelen: Netwerk Emergo