- Written by Maaike Boonstra
In 2023 biedt het team verslavingszorg van CGG Kempen vier boeiende vormingen aan:
- Verslaving en ASS – 8 juni 2023
- Verslaving en persoonlijkheidsstoornis – 28 september 2023
- Motiverende gespreksvoering – 10 en 24 oktober 2023
- Foetaal alcoholspectrumstoornis – 6 december 2023
Hieronder vindt u alle info over de vormingen:
- Verslaving en ASS – 8 juni 2023
Spreker: Christiaan Heelen, auticoach en contextueel gedragstherapeut
Er is weinig onderzoek voorhanden over de doelgroep van mensen op het autismespectrum en verslaving. Deze bijzondere doelgroep met hun specifieke noden valt ook vaak buiten het reguliere hulpverleningsaanbod. Christiaan streeft naar kwaliteit van zorg voor mensen met autisme binnen de geestelijke gezondheidszorg.
Vanuit ervaringsgericht werken heeft hij een vorming opgebouwd met als doel dat de hulpverlener de wereld van iemand op het spectrum en verslaving kan ervaren. Typerend in de begeleiding van deze doelgroep is het optreden van dubbele mindblindness: mensen met autisme kunnen zich moeilijk de wereld van mensen zonder autisme inbeelden, maar ook omgekeerd. Het streefdoel van deze vorming is om mensen écht te begrijpen om ze vervolgens écht te kunnen helpen.
De vorming is opgebouwd zodat je als hulpverlener geen voorkennis van autisme nodig hebt. We overlopen de grote theorieën en slaan vervolgens de brug naar de geestelijke gezondheids– en verslavingszorg. Er worden handvaten aangereikt, maar casussen worden experiëntieel behandeld vanuit functionele gedragsanalyse. Er is geen one size fits all!
- Verslaving en persoonlijkheidsstoornis – 28 september 2023
Spreker: Peter De Bruyn, klinisch psycholoog en gedragstherapeut
Verslaving en persoonlijkheidsstoornissen. Het zijn twee problemen die op zich reeds vaak voor heel wat moeilijkheden zorgen. Maar niet zelden komen ze samen voor. Zij vormen dan een moeilijke combinatie, waarop niet enkel hulpverleners in de verslavingszorg hun tanden stuk bijten. Deze mensen vinden we op andere momenten van hun leven ook terug in tal van andere vormen van hulpverlening: de geestelijke gezondheidszorg, de algemene welzijnszorg, de justitiële hulpverlening… Soms is er zelfs geen georganiseerde hulp Dan wegen deze mensen zwaar op hun omgeving.
Wij willen het therapeutisch pessimisme, dat nog al te vaak te horen valt rond deze dubbele problematiek, doorbreken. In het bijzonder wordt aandacht geschonken aan de antisociale en de borderline persoonlijkheidsstoornis, die frequent genoemd worden in de samenhang met verslaving en die vaak de meest negatieve bijklank hebben. Zonder te vervallen in naïef optimisme, wil de vorming bijdragen tot meer begrip voor, meer hoop en realistisch optimisme in het denken over en behandelen van deze moeilijke combinatie van problemen.
Peter De Bruyn is klinisch psycholoog en gedragstherapeut. Hij heeft ongeveer 35 jaar ervaring in de residentiële drugshulpverlening (achtereenvolgens in ADIC en De Spiegel), nu nog beperkt werkzaam in ambulante praktijk. Binnen het opleidingsaanbod van de VAD verzorgde hij meerdere vormingen rond verslavingsgedrag, groepswerk binnen (semi-)residentiële behandeling en de dubbeldiagnose verslaving – persoonlijkheidsstoornissen.
- Motiverende gespreksvoering – 10 en 24 oktober 2023
Sprekers: Fien Engels en Ellen Van Eynde, team verslavingszorg CGG Kempen
Elke hulpverlener worstelt wel eens met cliënten die niet lijken te willen veranderen, al is hun gedrag
schadelijk voor zichzelf of anderen uit hun omgeving. Vaak gaan we – met de beste bedoelingen – bij deze cliënten over tot adviseren, argumenteren of overtuigen. Dit werkt meestal averechts, waardoor we ook zelf onze motivatie dreigen te verliezen… Hoe kunnen we cliënten helpen om zich bewust te worden van hun problemen en deze vervolgens daadwerkelijk aan te pakken?
Motiverende Gespreksvoering (MG) biedt ons waardevolle inzichten en een praktische leidraad om mensen zelf op ontdekking te laten gaan naar hun drijfveren en motieven. Het is een veelgebruikte en effectieve methode die zijn oorsprong heeft in de verslavingszorg.
In deze tweedaagse, interactieve training verdiepen we ons in deze materie én ervaren we aan de hand van concrete oefeningen en andere actieve werkvormen hoe je als hulpverlener de mate van bereidheid bij je cliënt kan beïnvloeden.
- Foetaal alcoholspectrumstoornis (Webinar) – 6 december 2023
Spreker: Ann Boons, Fas Steunpunt
Middelengebruik gedurende een zwangerschap is niet zonder risico voor het (ongeboren) kind, al bestaan hier nog veel onduidelijkheden rond. Tijdens deze vorming zal Ann Boons toelichten wat de risico’s van middelengebruik tijdens de zwangerschap zijn, en wat FASD (foetaal alcohol spectrum stoornis) is en wat de prevalentie hiervan is. Er wordt ingezoomd op de mogelijke signalen die je als hulpverlener kan oppikken bij cliënten met (vermoeden van) FASD, en er worden handvatten aangereikt om het eigen handelen als hulpverlener hieraan aan te passen. Verder worden er ook tips gegeven over hoe je als hulpverlener kan spreken met zwangere personen over hun middelengebruik tijdens de zwangerschap.
Ann Boons is meewerkend lid van de vzw FAS Steunpunt, pleegmoeder van een dochter met FASD en CLB-arts. De organisatie FAS Steunpunt en Ann zetten zich in om opvoeders en hulpverleners te ondersteunen en op te leiden in de nog vaak onbekende wereld van FASD. Ann is gepassioneerd in ervoor zorgen dat elke persoon met (vermoeden van) FASD de juiste ondersteuning kan krijgen.
Praktisch
Inschrijven kan tot twee weken voor de datum van de vorming via deze digitale inschrijvingslink.
Na inschrijving ontvangt u een bevestiging en een factuur.
Accreditering werd aangevraagd.