- Written by Maaike Boonstra
BEN JE BEGAAN MET DE GANG VAN ZAKEN IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG (GGZ)?
Vergader je graag en leer je graag bij over de sector? Wil je mee denken, praten en beslissen? Heb je zelf ervaring met het zorg dragen voor iemand die psychisch kwetsbaar is en wil je je steentje bijdragen aan een betere zorg, meer op maat en waar de cliënt en zijn context centraal staat? Dan is het vertegenwoordigen van familie misschien iets voor jou!
WAT HOUDT HET VERTEGENWOORDIGINGSWERK IN?
Een familievertegenwoordiger vertolkt in verschillende beleidsvergaderingen de stem van familie. Hierbij is het belangrijk om het eigen verhaal te overstijgen en vanuit een gedragen visie de familie te vertegenwoordigen. Men wil evolueren naar een GGZ die meer op maat, in de thuisomgeving en de gemeenschap georganiseerd wordt. Om dit te realiseren heeft de overheid in elke regio van België een netwerk opgestart waarin alle GGZ-partners en aanverwanten vertegenwoordigd zijn en hierrond samenwerken.
Deze netwerken vergaderen over 5 verschillende onderwerpen, ook wel functies genoemd:
- preventie, vroegdetectie, screening en diagnosestelling
- mobiele behandelteams, crisis- en langdurige zorg aan huis
- Rehabilitatieteams die werken rond herstel en sociale inclusie (activering, dagbesteding, werk)
- de ziekenhuizen, intensifiëring van (semi)residentiele zorg
- specifieke woonvormen
In deze vergaderingen worden innovatieve praktijken besproken en ontwikkeld. Het is essentieel dat de stem van familie en naastenbetrokkenen vertegenwoordigd is wanneer de GGZ verder wordt uitgetekend!
WELKE ONDERSTEUNING MAG JE VERWACHTEN?
- De functievoorzitter zit de vergadering voor. Van hem of haar mag je de nodige informatie verwachten rond de agendapunten die ter tafel komen. Ze zijn ook altijd aanspreekpaar rond functie-gerelateerde thema’s.
- Maaike Boonstra, stafmedewerker, is aanspreekpunt voor familieparticipatie en bereikbaar voor vragen rond vertegenwoordiging en inzet van ervaring.
- OPWEGG Kempen: een bundeling van initiatieven voor en door ervaringsdeskundigen. We organiseren enkele keren per jaar een bijeenkomst van patiëntvertegenwoordigers, waar je collega’s kan ontmoeten en informatie met elkaar kan uitwisselen.
- Similes vzw vormt haar eigen vrijwilligers tot familie-ervaringsdeskundigen. Dit betekent dat ze vrijwilligers leren om de eigen ervaring ruimer te kaderen door vorming en lotgenotencontact.
INTERESSE?
Heb je interesse om bij één van deze ‘functie-overleggen’ mee aan tafel te zitten?
Contacteer ons via maaike.boonstra@ggzkempen.be of info@ggzkempen.be.
Posted in In de kijker, Nieuws, Nieuwsbrief