- Written by Maaike Boonstra
“Dé Conventie eerstelijns psychologische zorg”
De netwerken geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen hebben de opdracht gekregen om binnen hun werkingsgebied het psychologisch zorgaanbod te versterken en de toegang tot de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. Hiertoe worden er ‘psychologische functies in de eerste lijn’ uitgebouwd, wat kadert in de verdere uitbouw van ‘functie 1‘. Psychologische functies in de eerstelijn is een samenwerking tussen het RIZIV, de FOD Volksgezondheid en de sector geestelijke gezondheidszorg. De realisatie van dit aanbod vormt een volgende grote stap in de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg en de evolutie naar een meer gemeenschapsgerichte zorg. De ambitie is om geestelijke gezondheidszorg toegankelijker te maken dicht bij de leefomgeving van de burger in samenwerking met de actoren in de eerste lijn.
Wat is eerstelijnspsychologische zorg?
Eerstelijnspsychologische zorg betreft kortdurende en/of weinig intensieve psychologische interventies die bijdragen tot het algemeen psychisch welbevinden en het versterken van veerkracht. De eerstelijnspsychologische zorg wordt aangeboden door een erkend klinisch psycholoog of orthopedagoog.
Deze psychologische interventies zijn van korte duur en/of lage intensiteit en richten zich op onderstaande opdrachten:
- Inschatting van de aanwezige problemen en vraagverheldering
- Zelfhulp en Psycho-educatie
- Bevorderen van de zelfredzaamheid en veerkracht van de cliënt of van zijn familiale context
- Ondersteuning van de eerstelijnsactoren rond de cliënt
- Doorverwijzing naar gespecialiseerde zorg en/of doorverwijzing naar andere zorg- en ondersteuningsorganisaties en/of patiënten- en familieverenigingen.
Het psychologische zorgaanbod wordt ingedeeld in twee zorgfuncties:
- Eerstelijnspsychologische Zorg (ELP); psychologische interventies van korte duur en/of lage intensiteit die zich richten op de inschatting van de aanwezige problemen, vraagverheldering, begeleide zelfhulp, bevorderen van de zelfredzaamheid en veerkracht van de cliënt of van zijn familiale context (maximum 8 individuele sessies voor volwassenen)
- Gespecialiseerde Zorg (GZ); gericht op mensen die specifieke of intensievere zorg nodig hebben omwille van onderliggende psychische problemen. Deze psychologische interventies zijn gericht op psychodiagnostiek en behandeling (maximum 20 individuele sessies voor volwassenen
Doelstelling
- De zorg dichtbij de cliënt/burger brengen
- De drempel naar geestelijke gezondheidszorg verlagen
- Sneller en toegankelijkere psychologische hulp aanbieden
- Inzet op preventie en vroeg detectie van psychische klachten
Deze zorg kan individueel of in groep geboden worden.
De gesprekken kunnen doorgaan op de werkplaats van de hulpverlener of ook op een meer bereikbare plaats (outreach en vindplaatsgericht werken): een plek in de buurt van de cliënt zoals een huisartsenpraktijk, een school, een OCMW,… Een online traject is in samenspraak met de hulpverlener ook mogelijk.
Zie de website van het RIZIV voor meer info: Start van een toegankelijker psychologisch zorgmodel met geleidelijke uitrol in het hele land
Inclusiecriteria
Wie kan er beroep doen op terugbetaling?
- Elke persoon vanaf 15 jaar of ouder
- Met een licht tot matige psychische klacht
- Iedereen die in orde is met de verplichte ziekteverzekering
Wat wordt bedoeld met licht tot matige psychische klachten?
- De klachten zijn sinds enkele weken of maanden aanwezig en hebben een impact op het dagelijks functioneren: werk, gezin, sociaal of emotioneel,…
- Kortdurende interventies lijken voldoende om de klachten van de cliënt te verbeteren.
- De cliënt bevindt zich in een veilige en stabiele context (geen risico op suïcide).
- De cliënt is in staat een wederzijdse relatie aan te gaan.
Bij twijfel over de indicatiestelling kan het AMT (aanmeldingsteam) een advies formuleren en u informeren over de mogelijkheden tot behandeling
Ook kinderen hebben recht op terugbetaalde eerstelijnspsychologische zorg. Meer informatie hierover vind je terug op deze website.
Documenten
Meer informatie en de doorverwijsmodaliteiten naar de eerstelijnspsycholoog:
- Wegwijzer voor hulpverleners
- Bij twijfel over de indicatiestelling kan het AMT (aanmeldingsteam) een advies formuleren en u informeren over de mogelijkheden tot behandeling
Erkende verstrekkers in de regio
Op de website www.psychologischezorg-pa.be kan u alle erkende verstrekkers in de provincie terugvinden.