- Written by Maaike Boonstra
Studiedag “Psychologische eerstelijnszorg: een eerste stap naar toegankelijke zorg – internationale ervaringen”
Met 250 waren we, op vrijdag 29 november in hotel Le PLaza, om onze ervaringen en expertise te delen binnen de opstartfase van het federale terugbetalingsproject eerstelijnspsychologische zorg. Psychologen, orthopedagogen, artsen, netwerkpartners en vertegenwoordigers van verschillende overheden en belangengroepen verzamelden zich op deze sprookjesachtige locatie om samen bij te leren over psychologische zorg in de eerstelijn. Het hartelijke ontvangst van Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block onderstreepte het belang van het project.
De studiedag markeert het einde van de opstartfase, waarin reeds ongeveer 445 klinische psychologen en orthopedagogen verantwoordelijk zijn voor meer dan 15 233 eerstelijnspsychologische sessies waarbij er meer dan 4 984 zorggebruikers reeds geholpen werden.
Aan het begin van de dag werd de situering van het project gekaderd binnen de brede hervormingen in de geestelijke gezondheidszorg om binnen de gemeenschapsgerichte zorg het aanbod preventie, vroegdetectie en vroeginterventie van psychologische problematiek structureel uit te bouwen. Prof. Dr. Linda Gask beschreef de sterke analoog tussen het huidige project en het succesvolle IAPT-project (Improving Acces to Psychological Therapies) in het Verenigd Koninkrijk. Meneer Paul Rijnders beschreef de eerstelijnspsychologische functie in termen van geoptimaliseerde triage en kortdurende trans-diagnostische en trans-theoretische interventies met als gevolg winst op individueel welzijn en financieel maatschappelijk vlak (vermindering van kosten in de 2e lijn). Prof. Dr. Ronny Bruffaerts benadrukte het belang van een getrapt zorgmodel met inclusie van een uitgebouwde eerstelijn om ‘unmet’ en ‘overmet’ needs te vermijden. Het publiek kreeg een helder antwoord op kritische reflecties (o.a. verwijzing van de arts als eerste stap en voorlopige beperking doelpubliek). Enthousiaste ervaringen vanuit het werkveld werden gedeeld. Eensgezindheid riepen de nationale en internationale experten op om toegankelijke eerstelijnspsychologische zorg expliciet in een interdisciplinair kader te plaatsen, waarbij een geëigende expertise noodzakelijk is. In de namiddag kregen de aanwezigen de kans om hun interdisciplinaire, oplossingsgerichte en autonomie-ondersteunende vaardigheden te optimaliseren en kennis te maken met praktische tools zoals een persoonsgerichtstappenplan en ondersteunende online instrumenten.
Retours waren uitermate onverdeeld positief waarbij de studiedag gezien werd als een “kans om als professional te groeien”, een “beter begrip” te krijgen van het project en “praktische handvaten om verbeterde zorg te verlenen”. Naar aanloop van de eindejaarsperiode werden er eveneens een goed voornemen geformuleerd; de ‘goesting’ om samen het eerstelijnspsychologische zorgaanbod uit te bouwen en een antwoord te bieden aan de reële noden in onze maatschappij. Daarmee is er een eerste stap gezet binnen dit veelbelovende project, en een eerste stap richting toegankelijke zorg gericht op preventieve, vroegdetectie en vroeginterventie.
Bedankt voor jullie aanwezigheid en inzet gedurende deze dag en het federale terugbetalingsproject!
Posted in Blog Posts, In de kijker, Nieuws